Introducere
In primul rand, pentru ca tu sa ai senzatia de spatialitate fiecare ochi trebuie sa vada o imagine diferita. Ideal ar fi ca ochiul drept sa nu vada nimic din ce este destinat ochiului stang, si viceversa. Cele doua modalitati prin care se asigura aceasta se numesc Activ si Pasiv.Tehnologia 3D Activ se bazeaza pe utilizarea unor ochelari alimentati de baterie, si care alterneaza imaginea foarte rapid. Practic, in timp ce te uiti la film, lentilele devin opace alternativ si deci vezi cand cu ochiul stang, cand cu ochiul drept, totul petrecandu-se la o frecventa suficient de mare ca tu sa nu observi alternanta (desi sunt persoane care zic ca observa alternanta). TV-urile trebuie sa furnizeze 60 de cadre pe secunda pentru fiecare ochi. Bateria este folosita pentru a da impuls lentilei care devine opaca pentru o fractiune de secunda.
Diferenta dintre cele doua imagini, fiecare imagine fiind vazuta cu ochiul pentru care este destinata da perceptia de spatialitate.
Tehnologia 3D Pasiv folosesc ochelari polarizati, care sunt mai ieftini, folositi si in salile de cinema. Televizorul are un filtru special care polarizeaza fiecare linie de pixeli, astfel incat liniile pare vor fi vizibile doar ochiului drept, iar liniile impare vizibile doar ochiului stang. Fara ochelari, ecranul TV-ului arata normal, nu sesizati aceasta polarizare.
(Credit: Geoffrey Morrison/CNET)
De la stanga la dreapta: 3D pasiv prin ochelari, 3D pasiv FARA ochelari, 3D Activ. Observati ca la 3D activ NU apare acel "interlaced" (imagine intercalata; dungi negre).
Fiecare tehnologie, Activ sau Pasiv, are dezavantajele ei dar producatorii isi lauda propria marfa cu "tehnici" de marketing care mai de care. Alegerea este si subiectiva in acelasi timp, depinde de cumparator si felul sau de a "privi" lucrurile.
Cu tehnologia activa, fiecare ochi primeste imaginea Full HD (1080p). In acelasi timp imaginea pare mai intunecata, pentru ca alternanta imaginii blocheaza lumina (este un mic lag totusi). Pentru televizoarele LCD/LED, aceasta nu constituie neaparat un dezavantaj, problema fiind mai degraba la proiectoare. Un alt dezavantaj ar fi ca ochelarii activi sunt ceva mai grei (desi, daca ma intrebati pe mine, cu siguranta am incercat ochelari de soare cu rama metalica mult mai grei). Probabil si in functie de pret, greutatea lor este mai mica...


Cu tehnologia pasiva, fiecare ochi primeste o imagine cu rezolutia de doar 1,920 x 540 datorita polarizarii (cu destinatie per ochi) fiecarui rand de pixeli. Si aici as mentiona ca polarizarea este pe randuri in cazul 3D-urilor Half OU, si pe coloane in cazul 3D-urilor Half SBS (side-by-side). Asta am dedus-o eu, posibil sa gresesc. Daca ecranul este mare, sau stati prea aproape de TV, este posibil sa vedeti alternanta liniilor, ceea ce in engleza are terminologia de interlace lines. Imaginea apare dungata (liniute negre). Acest "fenomen" poate sa apara chiar daca nu stati aproape de ecran. Ochelarii 3D pasivi nu dau senzatia de luminozitate mai slaba, pentru ca nu alterneaza imaginea prin opacifierea lentilei, sunt mai usori si costa mult mai putin. De obicei la TV-urile 3D (pasiv) se primeste la pachet cate un set "family" de ochelari 3D... sa ajunga la tot neamul si vecinii

Conform articolului sursa (este link mai sus) nicio tehnologie nu este castigatoare. Chiar zice "Pick your poison". Deci dintre 2 rele alege-o pe cea care ti se pare tie mai convenabila. Totusi mentioneaza ca, cheia sta in: "However, and this is key, the half resolution mentioned earlier is readily noticeable, as are the jagged line artifacts.", adica rezolutia injumatatita (pe orizontala sau verticala) a imaginii ce o primeste fiecare ochi. Acele linii "interlaced" pot fi suparatoare, sau pot sa nu fie observate, in functie de distanta, pozitie, "gust", perceptie a fiecaruia.
Alegerea este a voastra, eu doar vă pot sugera cele mai ok TV-uri 3D de la ambii producători:
Cele mai căutate televizoare. Alege un TV 3D de la Samsung sau LG | |||||
---|---|---|---|---|---|
|
|