Parintii mei si-au cumparat un tel nou led saptamana trecuta (32f5300). Cel vechi era tot samsung, doar ca era de tehnologie veche (dintr-acela voluminos, gen "cutie"). Problema este ca ei nu se pricep la tehnologie de nicio culoare, si au achizitionat acest led, asa, "la fata locului": adica fara sa faca o documentare prealabila, fara sa faca o verificare a pachetului (e nou/ resigilat? pixeli ok? etc .. [tv-ul nici nu are folie pe ecran, doar scotch pe intreaga "rama"]), fara proba completa, fara sa ceara explicatii de utilizare etc; probabil ca parintii multora dintre voi sunt ~la fel (mai ales cei trecuti de 60+ ani). N-au reusit sa-l puna in functiune si evident ca au apelat la mine. Chestia este ca eu nu folosesc si nu ma uit la tv de peste 8 ani (o revolta personala), si prin urmare nici eu nu cunosc foarte multe despre aceste led-uri ca nu m-a interesat subiectul; m-am documentat cat am putut (cu toate ca n-aveam niciun fel de chef/ interes, e ca si cum am primit, voit sau nu, o tema pt acasa

1) cand apas de pe telecomanda butonul "sursa" nu imi apar printre acele iconite din banda de sus a ecranului, iconitele pt usb ("usb1" si "usb2" sa zicem), e ceva firesc sau ar fi trebuit sa apara si aceste iconite? Nu am la dispozitie un "usb stick" (eu nu locuiesc aici) sa vad daca il recunoaste/ reda, si daca pot sa accesez filmele/ muzica din el .. insa am gasit intr-un sertar un mouse usb, pe care l-am conectat si cursorul aparea pe ecran, insa la "sursa" tot nu aparea iconita pt "usb" care sa spuna ca in slotul de usb se afla ceva conectat si ca e ocupat (situatia este la fel pt ambele sloturi usb: cursorul apare pe ecran si se "misca", dar vreo iconita usb la "sursa" ioc), singura referire am gasito in meniul "sistem" la submeniul "manager dispozitive" si apoi recunostere sau setare tastatura/ mouse .. dar daca as fii folosit un usb stick sau hdd extern unde-l afiseaza, de unde-l iau, cum accesez/ redau continutul lor?
2) pot conecta la acest model de tv, prin usb, mp3 player (sony), tel mobil (nokia), consola portabila (dintr-acea ieftina, care se gaseste prin hypermarketuri la 70-80 lei, cu 100 de jocuri elementare predefinite - am in familie un copil care se joaca pe asa ceva): adica urmaresc sa am acces la muzica din memoria mp3-playerului, sau la cardul de memorie/ memoria interna la tel nokia, si sa pot sa redau pe tv continutul stocat acolo (muzica, filme ,foto, etc), iar in cazul consolei, imi doresc ca ecranul consolei sa poata fi redat pe tv, ca sa se vada mai mare. Am un cablu care are intr-un capat o mufa mini-usb (pe care o pot conecta la mp3, nokia, consola) iar celalalt capat are o mufa usb normala pe care sa o conectez in slotul usb al televizorului. Este suficient acest cablu, sau mai trebuie si altceva? N-am incercat acest lucru "in practica", pt ca tel e nou, nu e al meu, si nu vreau sa risc ceva .. prefer sa ma documentez inainte; poate cunoasteti voi deja raspunsul pt o astfel de situatie.
3) cand apas butonul "smart" imi apare o fereastra care are doar 3 meniuri principale: "socializare", "aplicatii", "muzica&foto" .. doar astea 3 sunt, dar in "e-manual" sunt trecute exemplificativ parca 6 "meniuri" (sunt unele predefinite cred, daca am inteles eu corect, ex: "newson", "la tv", "filme si emisiuni" .. dar care la mine nu apar, chiar daca ramaneau "gri" si nu puteam sa le accesez din cauza de incompatibilitate). E corect afisat, doar cu aceste 3 meniuri? sau mai trebuie facuta vreo setare pe undeva? Mentiune: tv-ul nu este conectat la internet.
Ar mai fi si alte lucruri de intrebat, dar nu dispun de foarte mult timp la dispozitie, asa ca probalbil le las pt o data ulterioara.
Partea de conectare a cablului la tv a fost relativ ok/usor (rds/rcs): a facut scanarea "in retea" si a identificat 200 de intrari (128 digitale, 7 radio, 65 analog). Am conectat doar cablul simplu fara CI+ card (nu l-au primit inca - dureaza vreo 6 zile) sau decodor hd (nu au).
a) aceste 128 de posturi digitale identificate tin doar de "rcs" sau si de calitatea tunerului dvb-c al tv-ului .. adica pot fi mai multe posturi transmise pe cablu, iar eu sa nu le receptionez pe toate din cauza tunerului? .. voi cate posturi receptionati pe samsung led-urile voastre? (au abonament rcs digital 29-30 lei parca).
b) de asemenea si in ceea ce priveste calitatea imaginii tv am niste nedumeriri: posturile care transmit canale full-hd se vad foarte bine, foarte detaliat (ex: digisport 1 hd), canalele transmise 16:9 se vad ~decent, dar cele transmise in format 4:3 se vad cam urat (nu chiar toate dar sunt unele canale 4:3 care sa vad absolut oribil; ex: national24plus - se vede difuz, spalacit, iar atunci cand se misca camera cu care se filmeaza, sau la miscarea personajului din emisiune, se vad ca niste "patratele invizibile" care inconjoara respectiva parte de ecran (si dispar atunci cand imaginea devine fixa/ "linistita"), cam cum se vedeau pe pc jocurile/ filmele in anii '90 - sau cum se vedea pe ecran personajul extraterestru din filmul Predator (1987) cand comuta pe modul "invizibil", asta ca tot am amintit de acei ani

Asa cum am mentionat in descriere, eu nu ma uit la tv, deci nu cunosc mare lucru despre aceste tv-uri "smart" dar fac "pe repede inainte" eforturi sa inteleg aceasta tehnologie (si credeti-ma, documentarea corecta si completa, consuma foarte foarte mult timp! mai ales atunci cand nu-l ai!) si chiar daca unele amanunte sunt/par pt voi elementare, va rog politicos fara comentarii ironice sau "rautacioase" (nota: putin probabil asta, pt ca din numeroasele topic-uri pe care le-am citit aici, nu cred sa fi intalnit/ existat o astfel de atitudine).
Felicitari ca ai avut rabdare sa citesti cu atentie acest lung si detaliat post, si astept cu nerabdare suport din partea tuturor celor ce cunosc raspunsurile la neclaritatile mele.
Multumesc!