Vă prezint televizorul Samsung UE40ES6100
Încep cu avantajele acestui TV față de 40ES5500:
- 3D - Efecte 3D rezonabile dar in functie de sursa folosita. Conversia 2D > 3D (cu toate ca are tot felul de setari) este apa de ploaie. Majoritatea filmelor 3D (fișiere MKV) au efect de adâncime. Efectele "pop-out" sunt rare. Experienta 3D poate fi satisfacatoare pentru unii in timp ce pe altii doar 3D-ul din salile de cinema ii conving.
- 2 perechi de ochelari incluse in pachet - Pentru o probă rapidă de efecte 3D poți accesa 3D Explore din sectiunea SMART. Recomand trailerul pentru KungFu Panda.
- Motion Plus - Imagine mai cursiva - Este evidenta (vizibila, practica in fiecare moment) utilitatea acestei optiuni. Nu stiu daca acest TV are procesor mai performant decat la ES5500 si este folosit pentru Motion Plus, sau daca este doar o facilitate software la modelele mai scumpe, dar tind sa cred ca tine cumva de capabilitatile 3D, pentru ca primul model la care am vazut aceasta setare a fost 32D6500 (tot un 3D) si de cum am rulat un film am si observat o diferenta la cursivitate si nu stiam de unde, ca doar nu era la 100 Hz reali TV-ul...
- Wireless incorporat - Nu mai trebuie sa-ti faci griji ce adaptor wireless USB trebuie sa cumperi si mai ales cat costa (stiut fiind ce preturi au Samsung la orice fel de accesorii). Un wireless N, suficient sa rulezi filme FullHD dacă ai semnal bun!

Asemănări dintre 40ES6100 și 40ES5500 (practic dintre toate ES6100 și ES5500):
- Acelasi soft - Meniul la fel - lipsesc optiunile referitoare la 3D si Motion Plus). Aceeasi grafica, aceleasi optiuni de imagine, setari sunet, tot.
- Media player identic. Aceleasi avantaje si dezavantaje.
- SMART - Mai putin Explore 3D ce nu are decat cateva demo-uri 3D. Desigur nu asta este important la 3D.
- Design - SLIM
- Aceleasi accesorii - Telecomanda la fel, cabluri incluse...
Despachetare:
Design: Samsung 40ES6100 se prezinta cu un design reusit. Nimic deosebit fata de modelele precedente, pastrand aceeasi linie insa cel putin din punctul meu de vedere este pe "gustul meu". Slim (si dupa cum puteti vedea mai jos fara a afecta calitatea iluminarii panelului - deci fara efect de clouding), constructie robusta din materiale de calitate, combinand plasticul glossy cu cel mat, spatele fiind din aluminiu. Talpa asigura o stabilitate buna, chiar daca eu am renuntat la ea in favoarea suportului de perete. Sunetul a fost imbunatatit, posibil sa fie datorita unor difuzoare mai de calitate, pentru ca acele lacasuri mai proeminente din partea de jos (dupa cum vedeti in imagine) sunt prezente si la ES5500.
Suport TV: Acest suport de perete il folosesc de pe vremea cand agata un LG de 42"


Ochelarii 3D inclusi in pachet:
Ca tot suntem la capitolul 3D... este interesant. Efectele vizuale sunt de departare (senzatia ca ai privi departe pe o fereastra - nu neaparat intr-o cutie) dar si de apropiere - unele obiecte iti dau senzatia ca ies din ecran catre tine. In SMART, la sectiunea Explore 3D este un trailer pentru KungFu Panda unde efectul de departare si apropiere este cel mai accentuat. TV-ul poate fi privit din lateral sau de jos (cum este cazul meu, cu TV-ul montat pe perete), efectele sunt aceleasi. Specific asta pentru ca cineva zicea ca trebuie sa stai drept in fata TV-ului pentru a beneficia de efecte 3D. Nu stiu cum se prezinta 32ES6100 din acest punct de vedere, diagonala fiind mai mica, se poate sa nu obtineti aceleasi efecte.
In momentul in care rulezi continut 3D, apesi butonul power pe de ochelari iar acestia se vor conecta (sincroniza) la tv. Cand redarea 3D este oprita, ochelarii intra ins stand-by.
Backlight bleeding / clouding test:
Conditii de testare: lumina ambientala minima, Backlight (Ilum. spate) setat la maxim (20), Luminozitate 65, Contrast 89 (setarile se vad in prima imagine)
Eu ma declar incantat de negrul afisat de acest televizor in conditiile mentionate mai sus. Un negru "curat", fara pete, nici vorba de o tenta de gri. Daca schimbam pe un canal cu imagine (ProTV HD) imaginea era foarte luminoasa tocmai ca setarea Backlight era la maxim. Acum 1-2-3 ani, in loc de negru era afisat un gri luminos.
In a 2-a poza am incadrat ecranul cu un chenar rosu (click pe ea si o sa vedeti), ca sa percepeti mai usor unde este marginea ecranului. Setati luminozitatea mai mare la monitor ca sa vedeti mai clar.
ATENTIE: poza ecranului pe negru (fara nicio imagine) a fost facuta utilizand timp de expunere mare al aparatului foto. Pozele au fost facute perpendicular. Absolut nicio interventie gen photoshop sau recalibrare culori in incercarea de a "cosmetiza" acest test.
Ceva poze mai recente gasiti AICI
Suportul pentru tastatura si mouse
este implementat bine. Principala utilitate este in web browser insa ar fi cateva observatii:- Daca te uiti la un post TV (pe ecran nu ai meniu, butoane, linkuri s.a.m.d) si apesi click stanga, iti apare un meniu din care poti alege accesul la SMART sau meniul TV-ului. Similar, daca apesi click dreapta iti apare meniul Tools.
- Butonul "Windows" de pe tastatura (majoritatea tastaturilor il au) activeaza meniul TV-ului dupa care poti naviga prin el folosind si mouse-ul.
- Tastele multimedia (daca aveti asa ceva) nu functioneaza. Nici macar cele de volum. Ma asteptam sa reactioneze TV-ul la ele insa nu.
- Mouse-ul si tastatura nu functioneaza chiar peste tot. Depinde de aplicatia/jocul din SMART. De exemplu aplicatia Youtube (si aici ma refer la modulul din SMART, deci nu accesul la http://www.youtube.com din browser) nu suporta kit-ul.
- Este recomandat sa folositi kit care are receptor USB in comun (nu cred ca se mai fac kit-uri ce au receptoare separate - eu am asa ceva, model mai vechi)
- Se pot face anumite setari vis-a-vis de aceste dispozitive: limba tastatura, tip tastatura (US International, US, UK, Canada), comutare limba intrare (Shift+Alt de Windows), schimbare buton mouse pentru stangaci etc.
-
Tastatură wireless cu touchpad, compatibilă.
Vezi oferta...
PIP - Picture-In-Picture:
Acest televizor este echipat cu un singur tuner analogic si un singur tuner digital (DVB-C/DVB-T) - nu stiu ce Samsung sau alta marca are doua tunere incorporate (foarte probabil si pretul ar fi semnificativ mai mare). Prin urmare functia PIP nu permite vizualizarea simultana a doua posturi TV. Optiunea PIP din meniu devine activa si este functionala intr-un singur mod: tv-ul este comutat (sursa) pe una din intrarile digitale HDMI si in fereastra PIP se poate urmari un post TV. Doar asa se poate. Nu se poate sa fiti cu sursa pe un canal TV iar in fereastra PIP sa fie imaginea de pe o intrare HDMI. Repet, in fereastra PIP se poate afisa doar canal TV. De asemenea, PIP-ul nu functioneaza cand sunteti comutat pe SCART sau AV.