Aici gasiti oferta pentru toata gama J5600
Ca si design, este... Elegant. Imi place culoarea gri-metalizat de nuanta mai inchisa. Da un "plus". Nu prea ai ce sa "revolutionezi" un TV din punct de vedere "estetic". De altfel nici nu-mi place un design "prea-prea" exagerat (am vazut si asa ceva).
Ar fi ceva de obiectat: talpa in forma de "X" (seriile anterioare) sau "Y" cum este la acest TV, poate sa creeze probleme daca aveti o masa ingusta. "Riscati" sa aveti varfurile suportului in "aer" si deci sa fie afectata intr-o oarecare masura stabilitatea. Spre deosebire de seria anterioara, unde suportul in forma de "X" era si inaltat pe verticala, la acest TV, talpa este "lipita" de masa pe toata suprafata suportului.




Din spate, singurul lucru ce se remarca, comparativ cu modelele anterioare, este talpa... In rest, cred ca-i "capacul" de la seria H. Oricum, aceste "aspecte" conteaza foarte putin. Capacul este din plastic, apropos. Aerisire "pasiva" cu "flow" de jos in jos. Nu am observat sa fie zone in care TV-ul se infoaca, insa momentan nici nu am verificat in mod special.

Privit din lateral, este aidoma seriei H. "Grosimea" TV-ului este identica. Nici mai subtire, nici mai gros. Daca nu as avea termen de comparatie cu seria trecuta (H), as zice ca-i "slim".




Pentru conectica, avem inclusiv HDMI cu "ARC" (Audio Return Channel) pe portul HDMI 2. "STB" pe portul HDMI 1, iar portul HDMI 3 este notat cu "DVI", fiind cel mai indicat pentru conexiune cu un PC / Laptop (Te intereseaza un Notebook? Vezi Lenovo IdeaPad G50-80 Notebook Review, Pret, Pareri) . Atentie la redenumire port, in caz ca este nevoie.
2 porturi USB dintre care unul este pentru alimentare HDD portabil avand, si fiind notat cu "1A".
Port RJ45 pentru conexiune retea pe cablu. Desigur, avem si adaptorul wireless integrat in TV.

Component / AV IN pentru conexiune imagine si sunet analogic.
Iesire digitala optica pentru sunet si conectarea la un sistem home cinema sau receiver.
Nu este intrare de satelit.
Gasiti si o iesire pentru casti.
Televizorul are certificare Dolby Digital si DTS.
Nu in ultimul rand, seria J5600 este compatibila CI+.

Mai multe poze:




Samsung Instant ON
... sau "pornire instanta"As vrea sa incep acest review cu o optiune noua ce nu am vazut-o pana acum: (sa ma corectati daca gresesc)
Avem in "Sistem > General" optiunea "Pornire instant Samsung" sau in engleza ("suna" mai bine) "Samsung Instant On".
O paranteza, meniul se poate seta si in limba Romana. De aceea am sa folosesc denumirea optiunilor in RO, chiar daca eu le prefer in EN.
Revenind la "Pornire instant Samsung", explicatia suna asa: "Activati sau dezactivati televizorul pentru pornirea rapida.". Nu stiu de ce ar exista un motiv pentru care as seta aceasta optiune pe "Dezactivat" cand este realmente o placere sa vezi cat de repede porneste televizorul.
Am totusi o observatie. Cateodata, la pornire, apare sigla Samsung si incarcarea este ceva mai greoaie, ca si cum as fi dezactivat optiunea. Alteori, sigla nu apare si in maxim 2 secunde aveti imaginea postului TV si meniul smart afisat pe ecran. Iar cand se intampla asta, va spun, este o diferenta sesizabila fata de orice serie testata anterior.
Ce inseamna asta? Eu as avea 2 explicatii. Imi "permit" doua "ipoteze":
1. Televizorul in mod stand-by "ține" / "păstrează" Tizen OS ca si un PC / Laptop pus in mod sleep, nu hibernare si exista acel "wake-up" rapid. Acel "resuming".
2. Sistemul de operare Tizen OS suporta o incarcare minim necesara, foarte rapida. Va zic ca imaginea, sunetul si meniul initial de smart hub sunt afisate sub 2 secunde. Este adevarat ca momentan nu am instalat nimic in plus prin smart hub. Chiar si asa, consider acest "Samsung Instant On" o chestie faina!
Meniul sistem
Alte meniuri contextuale
Tizen ANTIVIRUS
S-a mai discutat aici pe forum despre posibilitatea virusarii televizoarelor SMART. Afirmam "clar si raspicat" ca un TV se viruseaza mai greu, ca fisierele sistem sunt read-only, ca nu se pot accesa, ca doar printr-o "routare" etc. Am fost destul de surprins sa vad ca Tizen OS vine cu un ANTIVIRUS "built-in". Se pare ca scaneaza si dispozitivele USB atasate (HDD extern, stick etc.). Are "carantina" pentru fisierele infectate, se pot bloca sau scoate din lista. Sunt curios daca-si actualizeaza baza de date pentru virusi.
Oare cum se manifesta un virus pe Tizen?

Deci... avem si antivirus pe smart tv-uri!

Tizen SMART
Dupa cum se vede in imagini, Tizen aduce o noua organizare al Smart Hub-ului. Ma refer la interfata grafica, meniul principal fiind compus din 2 categorii: Recente si Recomandate. Se refera la aplicatii, desigur. Apoi, daca selectam "Aplicatii", gasim urmatoarele categorii: Apl. mele, Noutati, Cele mai populare, Video, Joc, Sport, Monden, Informatii, Educatie, Copii. Pentru fiecare sectiune, am incercat sa cuprind toate aplicatiile disponibile.
Cu toate ca unele utilitare lipsesc (de exemplu nu am gasit Plex sau Accuweather), probabil pentru ca inca nu au fost portate pe noul sistem de operare Tizen, remarc totusi unele aparitii noi si interesante:
Calm Radio, AntenaPlay.ro, Tare.Ro.
Cateva jocuri as instala sa vad daca is ceva de ele... Dar nu sunt foarte multe jocuri, cum vedeam intr-o reclama despre Tizen. Probabil noua platforma este mult mai favorabila dezvoltatorilor de software. Ne asteptam sa apara mult mai multe programele utile si jocuri.
In loc de Plex, poate este acel DS Video. Eu inca nu l-am instalat dar am sa incerc.
Dintre cele ce au existat si pana acum in Smart Hub, dar mai importante, enumar: Trilulilu, Seenow, Voyo.ro, Curs BNR, etc.
Luati pozele la rand si vedeti tot ce este disponibil, in acest moment, in smartul Tizen.

Tizen Web Browser
Despre browser va pot zice ca primul lucru ce l-am verificat este daca ruleaza clipurile de pe Youtube in format FullHD (1080p). Da, am rulat acest clip si nu sunt probleme (poza nr. 13). Desigur, am incercat si modul Full Screen (imagine pe tot ecranul). Este ok.
Apoi, in setari, nu am mai gasit optiune legata de Flash. Se pare ca nu mai avem suport Flash. Era cumva de asteptat, pentru ca nu se mai asigura suport (de la Adobe din cate stiu eu).
Setarile sunt afisate acum pe un tab separat al browserului (vezi pozele 4-12). Pe ultima pagina vedem si versiunea: 0.9.7.0310 (TizenBrowser).
Apropos de versiune... sper sa apara o actualizare cat mai curand pentru ca se incarca destul de greu paginile web. De exemplu Youtube se incarca greu, astepti ceva pana pagina este afisata, dupa care browserul este destul de "responsive" / prompt la scroll de exemplu. Raspunde bine la comenzi, probabil datorita procesorului quad-core. Ziceam ca astept un update pt. browser ca sa rezolve incarcarea intariaza al paginilor.
Cursorul de la mouse este exagerat de mare (vezi prima poza).
Interfata este modificata fata de seria anterioara (2014).
Avem si PIP (Picture In Picture), afisarea in pozitia dorita a unei ferestre cu un post TV la alegere.
Mai trebuie sa butonez browserul sa vin cu noi concluzii. Intre timp am facut si un update de firmware pentru 43J5600 si nu am mai incercat browserul.
Tizen Mediaplayer
Mi-a placut generarea de "thumbnail"-uri (poze) drept "capitole" (momente) in film, desi rulam un fisier MKV, asa ca prima poza este cu interfata, sa vedeti despre ce este vorba.
Acele capitole faciliteaza saltul pe "timeline", fara sa fie nevoie de un "scroll prelungit" al cursorului ce se vede deasupra pozei din mijloc (momentul 01:10:40).
Observati si marimea subtitrarii, diacriticele afisate corect. Conturul subtitrarii ar fi fost bine sa fie mai accentuat.
Interfata eleganta, practica si usor de folosit.
Observatii: (in ordinea pozelor)
- Interfata este in "stil metro", iar animatia in meniu este de efect (fluenta) si nu deranjeaza (poza 1).
- Schimbarea rapida, in partea de sus, al sursei. Eu de exemplu pot trece usor de pe DS213 pe DS713 (poza 2). Tot asa apar si dispozitivele USB atasate (HDD sau stick).
- Uitati cate foldere sunt afisate pe ecran: 27 . Este mai bine asa, pentru cautare. Seriile precedente de TV Samsung nu listau asa "condensat" folderele si fisierele.
- Tasta Tools de pe telecomanda afiseaza meniul contextual (poza 7) unde putem face setarile de imagine, sunet, subtitrare si obtine informatii despre fisierul rulat.
- In primul rand televizorul are un port USB notat cu "HDD 5V 1A". Aici veti conecta HDD-urile externe care sunt alimentate direct prin cablul de date. Aceste HDD-uri sunt format 2,5 inch, si NU 3,5 inch care necesita alimentare suplimentara (vin cu alimentator).
- Fisiere suportate: MKV, AVI, MPG si MP4 pentru video, MP3 pentru muzica si JPEG pentru poze. Sunt cele mai raspandite fisiere multimedia. Pentru AVI avem standardele DivX si Xvid. Din cate stiu am incercat, pe seriile anterioare de televizoare, si fisiere MOV, filmate cu aparat foto, insa trebuie sa confirm si pentru seria J.
- Puteti folosi si stick USB sau server DLNA instalat in reteaua locala. In prima poza observati modul de selectare a sursei.
- Bara de scroll orizontala este utila pentru derularea unui film pana la momentul cautat. Nou la seria J de televizoare Samsung este generarea de "thumbnail"-uri (poze) drept capitole. Sunt generate 5 momente la anumite intervale in functie de durata filmului. Foarte util pentru ca putem sari direct la 1h si 10m de exemplu si de acolo, poate putin scroll pana la momentul cautat.
- J5600 stie si "Resuming". Daca intrerupeti filmul, la urmatoarea pornire este derulat automat exact la momentul la care a fost oprit. Din pacate nu apare o fereastra de confirmare ca efectiv doresc asta, sau vreau filmul de la inceput.
- Interfata a fost modificata grafic, dar ca optiuni este asemanatoare cu seria anterioara.
- Speram ca Tizen sa aduca noi setari si mediaplayerului.
De exemplu pentru subtitrare: marime font subtitrare cu mai multe valori, culoare subtitrare, pozitie pe verticala etc. Dar as fi incorect sa nu recunosc ca setarea "Mare" a fontului subtitrarii nu este suficienta. Aici aveti un "demo" a celor 3 setari: "Mic, Mediu, Mare":
Observati in prima poza ca, conturul subtitrarii nu este suficient de pronuntat, existand in unele situatii probleme de lizibilitate. Insa doar pe anumite fundaluri si doar pe setarea "Mic" al subtitrarii. Daca subtitrarea este setata pe "Mare", momentele de lizibilitate redusa sunt mai rare. - Tot despre subtitrare, avem setarea "Codificare" care trebuie schimbata pe "Europa Centrala" pentru afisarea corecta a diacriticelor.
- Nu in ultimul rand, sunt afisate TOATE subtitrarile incluse intr-un fisier MKV, in lista derulanta de selectie Limba. Cel putin asa cred
Am un film de test ce contine 17 subtitrari, iar limba RO este a 14-a. In toate seriile precedente de televizoare Samsung NU am putut selecta subtitrarea RO pentru ca erau afisat doar 5 subtitrari (seria F), sau 8 subtitrari (seria H). Nu era o problema sa punem subtitrare externa, dar stiu ca problema de care zic a deranjat un numarul de utilizatori!
- Din nou despre interfata, folderele sunt afisate acum pe 3 randuri si incap mai multe pe ecran, facilitand cautarea.
- Playerul MP3 este de asemenea OK. Culoarea fundalului se schimba in functie de poza gasita pentru melodie. Dar asta este doar un aspect minor. Posibilitate de "Repeat" sau "Shuffle"/"Random".
Probleme utilizand server de DLNA Synology. Eu folosesc DS713+ si/sau DS213+. Ce probleme am gasit:
- Nu se incarca subtitrarile externe.
- Nu este valabil "Resuming"-ul.
- Nu sunt generate "Thumbnail"-uri sub bara de scroll.



