Având în vedere "istoria" seriilor precedente (D, E), îmi permit să generalizez această prezentare pentru că toate modelele (entry-level sau high-end) au acelaşi player integrat. Indiferent de costul TV-ului, seria F are acest media player, prezentat în cele ce urmează.
Există totuşi o diferenţă, dar care nu ţine neaparat de player: are sau nu rețea, este ConnectShare (doar USB-uri) sau AllShare (acces fişiere multimedia din reţea).
Încep cu aspectele pozitive, unele "moștenite" de la seriile anterioare
- Rulează fişiere MKV Full HD (1080p), HD Ready (720p). La fel si fișiere mari MKV, remuxate din bluray (fişiere de zeci de GB).
- Modelele de televizoare 3D suportă Half SBS şi Half OU.
- Fişierele DivX, Xvid, MP4 nu sunt o problemă.
- Poţi vizualiza poze (în principal fişiere JPEG), inclusiv în mod prezentare (auto-slider).
- Poţi asculta muzică (fişiere MP3). Recunoaşte fişiere playlist (winamp).
- Decodează sunetul digital DTS şi Dolby Digital, face downmix din sunetul 5.1 (sau chiar 7.1) la sunet stereo. Nu o să ai probleme cu sonorul la rularea MKV-urilor, majoritatea având sunet DTS.
- Încarcă şi afişează subtitrările direct din MKV, dar poți pune în directorul filmului un fișier de subtitrare extern și atunci o încarcă pe aceasta.
- Pentru DivX-uri se pot utiliza fişierele .SRT pentru subtitrare.
- Televizoarele SMART (cele care au şi suport pentru reţea) rulează şi filme partajate (share-uite) în rețea.
Daca vrei să rulezi filme din LAN (rețeaua locală) poți opta pentru unul din NAS-urile:- Cea mai ieftină variantă: ZyXEL NSA310 (vezi forum dedicat)
- Synology este cel mai recomandat: Synology DS112J. Sau vezi lista completa de NAS-uri Synology
- Poți să instalezi pe PC un soft de DLNA: Samsung AllShare, Serviio etc. Avem un forum dedicat acestor soluţii chiar aici pe forum.
- Poți atașa pe portul USB un stick USB sau HDD Extern, portabil sau nu, cu alimentare direct din USB în cazul celor de 2,5".
HDD extern cu alimentare din USB
Vezi oferta...
Poze cu opţiunile mediaplayerului
Ce diferențe sunt față de media-playerul prezent în seria E (EH/ES), din 2012?
Interfața... sincer vă zic că pe mine nu mă "încălzește" cu nimic o interfață nouă, pompoasă iar când vine vorba de progres ca funcţionalitate, constat doar următoarele:
- Modificare meniu Tools. Trece de pe verticală, pe ... orizontală. Au regrupat opțiunile.
- Rotate la vizionare filme... Poate este pentru filmările cu smartphone-ul, adică pe verticală (se vede în clipul youtube ce fac cu acel rotate)
- Acum recunoaşte 8 subtitrări încorporate în MKV, din care puteţi alege. Până acum știa 5, dar era bine să aibă acces la toate. Sunt MKV-uri care au 10 subtitrări iar Româna este penultima (să zicem), şi nu poate fi selectată.
- Au rezolvat (parţial) problema cu hibernarea HDD-urilor ataşate NAS-urilor (Network Attached Storage). De ce parțial? Pentru că până acum, la seria E, dacă HDD-ul meu atașat serverului intra în sleep (hibernare), când vroiam să pornesc un film (sau să dau resume dupa ce-l lăsasem 10 minute pe pause), TV-ul stă puțin, vede că serverul nu-i furnizează datele și... apare o eroare "Server disconnected" => "Eject" din film iar serverul dispare din lista surselor (tasta Source de pe telecomandă). Nu mai este disponibil decât dacă opresc și pornesc TV-ul! Degeaba HDD-ul atașat serverului s-a "trezit" între timp. TV-ul a anulat serverul ca sursă. Acum... dacă rulez filmul, îl las pe pause până intră HDD-ul în sleep și dau resume, TV-ul din nou NU așteaptă suficient de mult să pornească HDD-ul, dă aceeași eroare DAR NU DISPARE DIN LISTA SURSELOR DISPONIBILE. Deci nu mai trebuie repornit TV-ul. Un alt aspect pozitiv este că dacă dau drumu la film și HDD-ul este în sleep (deci nu ma refer la "Resume"), în acest caz TV-ul nu dă eroare, HDD-ul apucă să iasă din sleep și nu am probleme. Deci cel puțin pentru mine este ok că nu mai trebuie să repornesc TV-ul.
- Apare o opțiune în meniu cum că aș putea rula conținut multimedia cu sursă Web... Poate cloud? (Google drive?) - Trebuie să studiez și revin cu detalii (se vede în clip opțiunea).
Ce nu au făcut? La ce nu s-au gândit?
- Setări subtitrare: mărime font; poziția pe verticală a subtitrării
- Toate setările (regional settings, Subtitle sync etc.) să apară și pentru subtitrările incluse în MKV!
- Posibilitatea de a încărca o subtitrare ce este într-un fișier cu nume complet diferit de film. Un "browse for file"... Această opțiune am văzut-o eu mai demult pe un DVD Player Philips!
- Rămâne aceeași limitare - fișierele de subtitrări externe (.SRT) TREBUIE să fie denumite exact ca și fișierul filmului! (case-sensitive, tipic Linux). De exemplu, dacă filmul este Noul_Meu_filM.MKV, atunci fișierul de subtitrare trebuie OBLIGATORIU să fie Noul_Meu_filM.SRT.
- Ziceam că "Acum afișează 8 subtitrări incluse în MKV..." - de ce nu toate?
- Nu Rulează ISO (DVD si Bluray), chiar dacă la seria D (2011) accesa ISO-uri DVD dar nu știa de meniu și nu puteai porni filmul. Acuma este drept că DVD-urile au trecut în muzeu, dar sunt destul ISO-uri.
Aici puteți vedea un clip în care prezint cam tot ce știe media playerul unui TV din seria F
(nu uitati sa setati calitatea clipului pe HD, pentru a vedea in detaliu optiunile) Poate un update va rezolva lipsurile menționate. Dar și aici tot "istoria" ne-a învățat că nu prea putem avea așteptări! După ce apare o serie nouă, modelele vechi nu mai beneficiază de acelaşi suport.
Acest review a fost făcut cu ajutorul unui Samsung 32F6400 (Aici găseşti un review complet pentru modelele F6400).
Adaptor wireless Samsung |
---|
Detalii aici! |