Televizoarele HD Ready, făra SMART şi mai ales la preţ minimal, deţin în continuare poziţii fruntaşe în topul celor mai vândute modele. Sunt căutate şi merită o prezentare completă.
Desigur, marca Samsung este un plus ce atrage clienţii prin notorietate.
Am prezentat şi Samsung 32J5100, care are în plus faţă de seria J4100, REZOLUŢIA de 1080p (Full HD). Merită să luaţi în considerare şi această variantă.
GUI Golden Bridge Lite se numeşte interfaţa cu care vin seriile J4100, J5100 şi alte modele fără SMART.
Să trecem la prezentare...
Design
32J4100 în toată "splendoarea"... pornit şi cu un stick înfipt să vedeţi ce imagine afişează. Nu arată bine? Revin şi cu nişte poze pe lumină şi o galerie 360, că-mi place acel "rotate".
Poate design-ul 32J5600 vă surâde mai mult.


Accesorii livrate
"Rewind"... poză cu toate accesoriile livrate.
Să aibă Samsung ceva împotriva Duracell?

Telecomanda este aceeaşi ca la toată seria H şi J, pentru modelele non-smart. Nu are tasta SMART, dar este acel MEDIA.P pentru acces rapid mediaplayer.
Suportul este de plastic, uşor şi mai puţin stabil decât la alte modele însă după părerea mea este OK. Şi mai bine dacă îl lăsaţi în cutie şi suspendaţi televizorul pe un suport calumea.
Acel "cable organizer", pe scurt "clemă" cu o bandă adezivă nu l-am folosit niciodată.
Asamblarea este simplă, fiind primul suport la care-i înfig holşuruburile din interior. Observaţi partea de jos a suportului cu mulţimea de "tamponaşe".
Carcasa televizorului este de plastic.
Telecomanda îndeaproape...
Probabil ţine de obişnuinţă dar şi Samsung a gândit bine design-ul acesteia. Buton POWER şi SOURCE chiar sus, tastele numerice tot acolo. TTX şi MIX sunt pentru teletext şi "mixarea" imaginii cu teletextul (eu nu mai folosesc teletextul demult. Grila de programe o am in GUIDE). PRE-CH este de asemenea foarte util pentru saltul la postul TV anterior. Aceasta tastă se uzează cel mai tare la mine... glumesc... Că tot veni vorba de uzură, la nicio telecomandă Samsung nu am constatat că odată cu trecerea timpului să se şteargă inscripţiile de pe taste.
Volum, Canal, "Mute" şi CH LIST sunt din nou grupate foarte bine. Lista de canale este foarte OK şi vă arată multe informaţii precum "ce este în momentul de faţă" pe un program, ce urmeaza, pe ore... 32J4100 are un ghid complet al programelor TV, dacă aveţi transmisie digitală (RDS de ex.).
MEDIA.P, MENU, GUIDE (acesta este ghidul de care ziceam).
Din tasta TOOLS avem acces la setările rapide.
În fine, tastele multimedia sunt chiar jos, folosibile când vizualizaţi un film cu mediaplayerul integrat.
Conectivitate
Nu stă rău la acest capitol. 32J4100 / 28J4100 este suficient de complet. Dacă veţi zice că are un singur port USB, ţin să vă anunţ că ştie USB HUB (de preferat unul cu alimentare suplimentară). Am încercat şi un HDD Extern cu alimentare din USB şi este OK. A pornit şi am rulat filme.
Niciun port HDMI nu este notat cu "ARC" (Audio Return Channel) pentru cine are home cinema cu această posibilitate. Se compensează prin ieşirea digitală optică şi un cablu optic în plus. "ARC" nu este un "must have".
Toată conectivitatea şi poziţia mufelor este identică cu cea de la 32J5100
32J4100 are tuner DVB-T, cât şi DVB-C, ieşire pentru căşti, SCART, Component / AV IN, deci "intrare". Aici vreau să atrag atenţia că cele 2 mufe audio, de jos (alb/rosu) sunt INTRĂRI şi nu puteţi scoate semnal audio de acolo, cum mulţi au încercat şi au venit pe forum să ceară explicaţii.
Semnalul audio din televizor se obţine astfel:
- mufa de căşti: pentru conectarea la un amplificator stereo ce nu are intrare digitala optică. Dezavantajul este că "taie" sonorul din difuzoarele televizorului.
- mufa SCART. La fel, pentru conectarea la un amplificator analog. Avantajul este ca NU taie sonorul televizorului, însă nu aveţi sonor când rulaţi filme sau muzică cu mediaplayerul. Există şi adaptor SCART-RCA.
- mufa S/PDIF (optic digital) pentru conectarea la un amplificator / receiver / home cinema extern cu intrare digitală. Se foloseşte un cablu optic.
- porturile HDMI nu "scot" sunet pentru ca nu au acel Audio Return Channel.
Să nu omit portul Common Interface, unde conectaţi cardul CI+ pentru decodarea posturilor TV criptate (demodulate). Sunt cele cu plată, gen HBO, Digi Film, XXX...
ANT IN este mufa unde conectaţi FURCULIŢA

Înainte de revoluţie, acel AIR la mine însemna să "prind" TVR-ul cu furculiţa. Cine s-a jucat cu antene "home made"?
Ok, glumesc (din nou)... Deci cu puţin noroc locuiţi într-o zonă acoperită de RDS sau Digi (cum s-o fi numind) şi aveţi transmisii digitale chiar şi pentru posturile TV SD. Chiar dacă nu sunt HD, transmisia digitală oferă o altă claritate faţă de canalele transmise analog. În plus, denumirile posturilor, grila de programe... "Priceless". Eu unul, nu mă mai văd să denumesc manual canalele...
Ziceam de lista de canale si ghidul TV:
32J4100 este slim. Subţirel, uşor, consum de energie redus (Typical power 31W). Pentru ca este LED.
Micul joystick este "butonul de urgenţă" când nu găsiţi telecomanda sau vreţi sa opriţi televizorul şi vă este lene să vă aplecaţi până în capătul celălalt al canapelei. Se poate modifica şi volumul, canalul, accesa meniu system.
Asamblarea s-a făcut în Ungaria. Alternativ, poate daţi peste exemplare din Polonia. O ţară ce am întâlnit-o frecvent la televizoarele Samsung. Pe când şi România?
Instalare
Prima pornire...
Un sfat... verificaţi ecranul de pixeli morţi. Eu nu am întâlnit de multă vreme, dar este bine să aruncaţi o privire pentru a putea returna televizorul în caz că nu vă convine ceva. Garanţia şi înlocuirea panel-ului nu se face decât de la un număr minim de 3 pixeli defecţi (dacă bine ştiu) şi să fie destul de apropiaţi. Aşa că dacă este să aveţi ghinion, puteţi profita de dreptul de retur implicat de achiziţia online.
Imaginile vorbesc de la sine. Toţi paşii sunt explicaţi chiar pe ecran. În limba română. Puteţi vedea ce alegeri am făcut eu la scanare posturi.
155 de posturi digitale, din care 10 sunt radio.
Aceeaşi "poveste", dar în limba Engleză, pentru cine caută "English version".
Setari
Să trecem la setări. Meniu. Toate opţiunile ce le aveţi la îndemână.
English version for 32J4100 System Menu:
Am ajuns si la MEDIAPLAYER...
După cum se vede, rularea filmelor, vizionarea pozelor şi ascultarea muzicii este o chestiune banala pentru 32J4100 (28J4100). Deci fişierele stocate pe un hard disk extern sau memorie usb pot fi accesate direct.
Cele mai uzuale fişiere de filme (MKV / DivX / Xvid / MP4), poze (JPEG), muzica (MP3) sunt recunoscute in cea mai mare parte. Rareori se întâmplă ca un fişier să de-a eroare.
Ba mai mult, pentru fişierele MKV se pun următoarele întrebări:
- Decodează sunetul DTS şi Dolby Digital? DA.
- Afişează subtitrările incluse în MKV sau încarcă subtitrarea externă din fişier STR? DA, iar pentru fişierele externe de subtitrări, condiţia este ca să aibă EXACT aceeaşi denumire cu fişierul MKV, respectând şi MAJUSCULELE. Exemplu: Fişier film "samSung.MKV" obliga forma fişierului de subtitrări să fie "samSung.srt". Extensia "srt" nu este "Case sensitive" si poate fi si TXT.
Ce trebuie să faci dacă vrei să accesezi filme şi din reţeaua locală (LAN)? Poţi achiziţiona separat un Google Chrome Cast. Se conectează la HDMI şi are wireless inclus. Trebuie însă să încerc unul ca să fiu sigur că nu aberez.
Interfaţa este OK, uşor de folosit iar bara de scroll (derulare film) este esenţială.
Pentru afişarea corectă a caracterelor româneşti (diacritice) trebuie să setaţi opţiunea Codificare pe Europa Centrală. Sincr. subtitrare, o opţiune ce nu am folosit-o niciodată dar care se poate dovedi utilă.
Vezi ce mediaplayer apreciez eu ca fiind cel mai OK!
Aceste 3 poze ilustrează cele 3 mărimi ale fontului subtitrării. Decât o opţiune "avansată" precum sincronizarea subtitrării, mai bine aveam opţiuni mai multe la mărime font, ca de exemplu LARGE / EXTRA LARGE... Sau cum este emisiunea aia de pe natgeo: BIG, BIGGER, BIGGEST

Am ignorat, până acuma, faptul că mediaplayerul nu este doar redare de filme... 32J4100 are şi o interfaţă cu OPŢIUNI destul de avansate pentru prezentarea unei galerii foto. Mă refer la acel "slideshow", căruia se pot seta timpul alocat pentru afişarea unei poze, efectul de trecere de la o poză la alta, zoom imagine, rotire, chiar şi muzică de fond.
Zoom şi rotire nu cred că se pretează pentru slideshow.
În concluzie, eu am făcut review-ul, voi decideţi. Că nu vă trebuie smart, ok... dar apoi se pune întrebarea daca diferenţa dintre HD Ready şi Full HD merită cei ~299 RON în plus. Pentru ca altă diferenţă nu-mi vine în minte... Vedeţi şi REVIEW Samsung 32J5100, cine ştie...
Apoi, poate găsiţi 32J5600 / 43J5600 la preţ redus suficient încât să luaţi în considerare un televizor cu Tizen OS. De ce nu?
Să nu uităm că un televizor cu rezoluţie Full HD, poate îndeplini cu succes şi funcţia de MONITOR, pe când unul cu HD Ready are "dot pitch"-ul mult mai mare, deci claritate mai mică.
Aşa cum ziceam, "target"-ul voi îl stabiliţi. J4100 are în mod cert segmentul său de cumpărători. Mulţi!
Dacă-l cumpăraţi (vezi oferta), eu vă urez sa-l stăpâniţi sănătoşi!

