Clear Motion Rate (CMR) - Ce este? Ce semnifica? Important?

Setare retea, extragere subtitrare, conectare sistem audio etc. Tutoriale si informatii despre subiecte frecvent dezbatute

Clear Motion Rate (CMR) - Ce este? Ce semnifica? Important?

Mesajde sammy » 17 Sep 2013, 20:41

Clear Motion Rate, pe scurt CMR, este o unitate de măsură (proprietară Samsung) prin care se notează capacitatea unui televizor de a reda imaginile în mișcare rapidă. Rate se traduce în "a evalua" sau "a nota" sau "măsura performanța". Clear Motion ar fi tradus în "imagine fluentă" sau "mișcare fluentă".
Imaginile în mișcare rapidă ar fi: transmisiile sportive, jocurile (PC/Consolă), filme de acțiune. Acestea solicită la maxim posibilitățile TV-ului cu al său:
- refresh al panelului. Acesta este acel "refresh real" pe care toți îl caută și îl confundă cu termenul de CMR ... 100/200/400 (Hz). Am pus Hz în paranteză pentru că CMR-ul nu se exprimă în Hz și nu are legătura cu refresh-ul REAL al panelului.
- procesor de imagine. Despre această PRE-procesare a imaginii discutam pe forum și încercam să scot în evidență că setarea Motion Plus prezentă la modelele 3D conferă imaginii o cursivitate în plus... "o viteză în plus" la pre-procesare. Unii doresc dezactivarea sa pentru că le dă impresia de imagine filmată cu cameră de amator sau senzația de "transmisie LIVE".
Din ce citesc despre procesarea imaginii, se pare că Motion Plus generează cadrele intermediare prin INTERPOLARE.
ATENȚIE: Motion Plus nu am găsit decât la modelele 3D.
- al 3-lea factor ce întră la calculul CMR este "backlight technology", mai exact tehnologia iluminării panelului, care poate influența claritatea mișcării.

Cum se calculează nota finală nu am înțeles... ca medie, ca sumă. Procesorul și iluminarea panelului ce notații au... Nu știu :roll:

Clear_Motion_Rate_CMR.JPG
Clear_Motion_Rate_CMR.JPG (20.86 KiB) Vizualizat de 17901 ori


Alte exemple date de Samsung pentru a evidenția importanța CMR-ului sunt: afișarea în detalii maxime a animațiilor din jocurile FPS... shootere. Să zicem Counter Strike, că de ăsta toată lumea a auzit. Sunt jocuri noi, console noi care au un detaliu impresionant al acțiunii... Tragi de nebun cu ceva armă, iar TV-ul este în stare să redea fiecare detaliu pe care practic nu-l observi decât dacă ești foarte atent. Să zicem viteza cu care sare cartușul din armă, când tu tragi în rafale de nu știu câte gloanțe pe secundă. TV-urile cu CMR mare, elimină efecte nedorite de "contopire" a culorilor, rezultând o imagine "fuzzy", adică neclară, ștearsă.
Este posibil ca CMR-ul să ajute per ansamblu la EXPERIENȚA VIZUALĂ chiar dacă nu stai să te holbezi după fiecare DETALIU. Nu mă pricep, dar presupun că în inconștient noi realizăm cât de clară este o imagine rapidă.

În concluzie... este posibil ca CMR-ul să nu fie doar marketing. De fapt, eu citind articolul după care m-am ghidat în redactarea acestui topic tind să fiu imparțial. Spun asta pentru că inclusiv la 46F5300, un TV cu CMR de 100, nu am observat probleme de afișare a imaginilor în mișcare rapidă.
Dacă căutați voi, sau țineți neapărat la un CMR de 400... vă privește și vă costă.

30
0
Avatar utilizator
sammy
Reviewer
 
Coeficient: 571 (votes: 1010)

Mesaje: 3405
Membru din: 09 Sep 2012, 12:26
Localitate: In your TV!

Re: Clear Motion Rate (CMR) - Ce este? Ce semnifica? Importa

Mesajde Raa » 17 Sep 2013, 21:10

Lasa ca am vazut eu diferenta. In momentul in care am trecut de la vechiul LG la ES6100, mi-am dat seama cum sta treaba cu CMR-ul. Inainte erau momente in film cand doar imi imaginam ce se intampla. Faze in miscare filmate pe intuneric sau in interior, erau intr-o "ceata" continua.

2
0
Samsung 32ES6100
Raa
Experimentat
 
Coeficient: 77 (votes: 180)

Mesaje: 161
Membru din: 29 Oct 2012, 09:23

Re: Clear Motion Rate (CMR) - Ce este? Ce semnifica? Importa

Mesajde sammy » 17 Sep 2013, 21:16

Corect, doar că nu trebuie confundată calitatea panelului ca și iluminare, contrast și "adâncimea culorii negre" și poate... în special CLASA și generația. Mai elocvent ar fi o comparație între 32F5500 și 32F6400 sau 32F6800... Deci din aceeași generație cu CMR diferit...

Probabil LG-ul tău era și cu vre-o 2-3 ani mai "bătrân" :D

Adevarul este că de la an la an, marketing sau NU, LCD-urile (mai exact LED-urile) sunt tot mai OK.

8
0
Avatar utilizator
sammy
Reviewer
 
Coeficient: 571 (votes: 1010)

Mesaje: 3405
Membru din: 09 Sep 2012, 12:26
Localitate: In your TV!



Înapoi la Tutoriale

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

Despre noi

Comunitatea detinatorilor de televizoare Samsung.

cron
Adaptor convertor video audio SCART la HDMI sau HDMI la SCART.
Inchide